A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Dalam Negara / Politik / Yang mana satu betul kena ceroboh atau gurauan?

Yang mana satu betul kena ceroboh atau gurauan?

10 Julai : Cubaan mempertahankan diri selepas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar memaklumkan kertas siasatan telah dibuka terhadap Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming dilihat tidak masuk akal.

Kor Ming yang hari ini tampil menafikan memuat naik gambar yang didakwa menghina umat Islam dalam satu ucapan Hari Raya di Facebook miliknya mendakwa beliau menjadi mangsa cybertrooper.

Nga-Kor-Ming“Saya tidak pernah memuatnaik atau melukis karikatur itu sebaliknya saya menjadi mangsa cybertrooper yang terlibat dengan pihak tertentu yang mempunyai kepentingan dalam memburuk-burukkan DAP,” kata Kor Ming dalam satu kenyataan pada Ahad.

Polis telah memulakan siasatan selepas menerima beberapa laporan yang mendakwa Ahli Parlimen Taiping itu menghina umat Islam dengan menyiarkan mesej Aidilfitri berbentuk penghinaan pada Selasa.

“Saya menghormati Islam sebagai agama rasmi persekutuan dan saya bertekad untuk menegakkan prinsip yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sebagai Ahli Parlimen,” kata Kor Ming sambil menambah beliau bersedia membantu siasatan.

Awal hari ini, Ahli Parlimen Seputeh pula mendakwa ia sebagai satu gurauan dan menganggap rakyat Malaysia seharusnya boleh menerima gurauan.

Khalid dilaporkan semalam berkata beberapa laporan polis dibuat terhadap kenyataan itu dan Kor Ming mungkin akan disiasat mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan dan Akta Hasutan 1948.

Pada 5 Julai lalu, ucapan selamat hari raya yang didakwa dimuat naik oleh Ahli Parlimen DAP itu di laman rasmi Facebook miliknya tertera ayat In God We Trust dan Lord Guide Our Nation Back To You sambil menyertakan gambar rumah api yang dianggap sebagai simbol Kristian dengan berlatar belakangkan bendera Amerika Syarikat serta imej ta­ngan berdoa.

About RJ

Check Also

Bahtera PH Bersama Tiga Nakhoda Akan Karam – TPM

Tindakan pembangkang meletakkan tiga pemimpin untuk mengetuai Pakatan Harapan boleh diumpamakan sebagai sebuah kapal tiga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *