A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Tun M Dan PBBM Sebenarnya Pengacau – Sallehen

Tun M Dan PBBM Sebenarnya Pengacau – Sallehen

PAS menyelar kenyataan Tun Mahathir Mohamad yang menuduh parti Islam itu sebagai pengacau dan memecahkan undi Melayu sahaja.

Menurut Pesuruhjaya PAS Selangor, Sallehen Mukhyi mantan perdana menteri itu perlu sedar diri bahawa PPBM yang baharu ditubuhkan adalah sebenarnya pengacau kerana PAS sudah lama bertapak dalam dunia politik.

“Kita kena lihat balik kepada sejarah. PAS ditubuhkan untuk lawan UMNO dan BN. Kalau ada orang datang kemudian, dia yang kacau sebenarnya. Sampai hari ini PAS tak pernah pernah berhenti menentang termasuklah zaman Tun M jadi Presiden UMNO dulu,” katanya kepada BNBBC.my portal.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Tun Mahathir yang meminta pemimpin PAS bertaubat kerana sejak ia ditubuh, PAS tidak pernah menang di peringkat nasional.

Kata Tun Mahathir, PAS tidak layak untuk menjadi kerajaan kerana sebelum ini PAS menang hanya satu kerusi sahaja dan yang terbanyak ialah 11 kerusi.

“Hakikatnya ialah hanya apabila PAS bergabung dengan parti lain, terutama apabila bergabung dengan DAP yang disebut oleh PAS sebagai, “tahaluf siyasi” baharulah PAS menang sebanyak 24 kerusi sekali dan 27 kerusi sekali. Tetapi gabungan yang disertai oleh PAS tidak dapat mendiri kerajaan pusat,” jelas mantan Perdana Menteri itu lagi.

Namun Sallehen menjelaskan penolakan untuk bergabung dengan PH adalah kerana prinsip perjuangan PAS yang ingin menukar sistem, bukan seperti Tun Mahathir yang hanya ingin menjatuhkan Datuk Seri Najib Tun Razak semata-mata.

“Kita takkan bersama dengan orang yang menentang prinsip perjuangan PAS. Matlamat kita bukan semata-mata Putrajaya tapi nak ubah sistem.

“Jadi jangan fikir undi PAS adalah pengacau atau memberi satu undi kepada BN, sebab kita akan tetap menentang siapa sahaja yang duduk di tengah apatah lagi yang baru sahaja datang dalam dunia politik,” ujarnya.

About Keruing Hitam

Check Also

Hubungan Dengan PAS, Apa Lagi Yang Azmin Tunggu – Ismail Kijo

Ketua UMNO bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo berkata apa lagi yang Menteri Besar Selangor, Datuk …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *