A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Tamadun hancur angkara fitnah

Tamadun hancur angkara fitnah

15 OGOS : Persatuan Sejarah Dan Warisan Melayu Duyung (Pesawad) mengingatkan masyarakat di negara ini supaya berhati-hati dengan fitnah.

Ini kerana, menurut pengerusinya, Khalid Hussin, sejarah telah membuktikan angkara fitnah boleh menghancurkan sebuah tamadun.

Berdasarkan sejarah, katanya, tarikh 14 Ogos semalam sempena bulan kemerdekaan dikaitkan dengan pejuangan orang-orang Melayu Duyung yang pernah turun beramai-ramai bagi mempertahankan Kota Melaka dari serangan Portugis.

Menurutnya, mereka berjuang selama 10 hari sehinggalah Kota Melaka berjaya ditawan penjajah walaupun pada awalnya sudah menang peperangan itu.

“Tarikh 14 Ogos 1511 bersamaan hari ini (semalam) adalah sempena tarikh orang-orang Duyung turun beramai-ramai untuk mempertahankan Kota Melaka dari serangan Portugis.

“Perjuangan ketika itu hanya diketuai Laksamana Tun Kolah dengan anak Bendahara Paduka Tuan, namanya Tun Hut selepas ketiadaan Hang Tuah akibat difitnah oleh bangsa sendiri lalu merajuk ke Palembang. Akhirnya mereka berperang selama 10 hari sehinggalah Portugis dapat menawan Kota Melaka pada 24 Ogos 1511.

“Kita menang sebenarnya tetapi disebabkan hari-hari terakhir ada pembelot di kalangan orang dalam yang melakukan sabotaj membolehkan Portugis menyerang balas yang ketika itu orang-orang Melayu Melaka sedang menunaikan solat Subuh, kita diserang.

“Kali pertama 1509 ketika Hang Tuah ada, kita berjaya mempertahankan Kota Melaka tetapi selepas kali kedua 1511 tanpa Hang Tuah mereka berani menyerang Kota Melaka.

“Biar kita kasi kesedaran kepada orang-orang Melayu bahawa fitnah ini amat-amat bahaya sehingga boleh melingkupkan sesesuatu tamadun. Bagaimana handal Laksanama Hang Tuah sehingga dikatakan mampu bertarung dengan ramai musuh dan sukar diatasi dengan pelbagai senjata tetapi angkara fitnah beliau tidak boleh buat apa-apa, tidak boleh tahan, sehingga merajuk ke Palembang,” katanya.

Semalam, lebih 200 yang terdiri dari ahli keluarga Pesawad turut mengadakan majlis tahlil di Masjid Laksamana Hang Tuah, Kampung Duyung bagi memperingati para pejuang terlibat, semalam.

Sementara itu, Khalid berkata, Pesawad turut memperkenalkan sebilah keris yang didakwa dimiliki salah seorang pejuang menentang Portugis, Datuk Wira Laksamana ketika zaman Sultan Mahmud Shah.

“Pada hari ini juga kami Pesawad hendak menunjukkan inilah salah satu keris yang pernah digunakan ketika menentang penjajah Portugis sehingga telah membunuh ribuan nyawa musuh.

“Keris lima lok berusia lebih 500 tahun ini disimpan salah seorang waris bernama Shamsudin Khalil, 49, dari Taboh Naning. Ia digunakan sejak 1509,” katanya.

_ sinar harian _

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *