A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / RUU 355 dipinda sebelum dibentangkan Hadi esok

RUU 355 dipinda sebelum dibentangkan Hadi esok

 

 

Usul rang undang-undang (RUU) persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 akan dipinda sedikit sebelum dibentangkan di Dewan Rakyat.

RUU355Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, usul RUU itu yang dijangka dibentang esok mengandungi pindaan terhadap had hukuman yang boleh dikenakan di bawah akta itu kelak.

“Akan ada pindaan menentukan had berapa hukuman dan sebagainya. Tapi esok baru tahu,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

Khairuddin yang juga ahli Parlimen Kuala Nerus berkata, pindaan itu dibuat hasil daripada perjumpaan dan taklimat khas berkaitan RUU itu bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom di bangunan Parlimen, semalam.

Katanya, usul pindaan itu akan dibentang Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Terdahulu, pada sesi penggulungan perbahasan Rang Undang-undang Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 2016, beberapa ahli Parlimen pembangkang cuba membangkitkan beberapa isu mengenai usul yang dibawakan Hadi.

Bagaimanapun, Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee menyatakan perkara tersebut akan dibincangkan esok.

Usul RUU 355 itu dibentangkan Hadi pada 26 Mei lalu dan sepatutnya dibentang serta dibahaskan pada sidang Dewan Rakyat kali ini.

Pada mesyuarat hari ini, usul itu berada di nombor 15 dalam aturan urusan mesyuarat dan usul-usul Aturan Urusan Mesyuarat Dewan Rakyat serta dilaporkan akan dibentangkan esok yang merupakan hari terakhir persidangan tahun ini.

RUU itu antara lain bagi meminda Seksyen 2 untuk menggantikan peruntukan dalam undang-undang sedia ada, iaitu Mahkamah Syariah akan mempunyai kuasa ke atas umat Islam dan dalam kesalahan di bawah perkara yang disenaraikan dalam butiran 1 Senarai Negeri, di bawah jadual kesembilan Undang-undang Persekutuan.

Ia juga bagi memasukkan Seksyen 2A, iaitu dalam menjalankan undang-undang jenayah di bawah Seksyen 2, Mahkamah Syariah berhak menjatuhkan hukuman dibenarkan undang-undang syariah berkaitan hal-hal kesalahan yang disenaraikan di bawah seksyen disebutkan, selain hukuman mati.

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *