A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Rafizi Angin Satu Badan, PAS Jumpa 1MDB

Rafizi Angin Satu Badan, PAS Jumpa 1MDB

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli naik angin dengan pemimpin Pas. Ahli Parlimen Pandan itu tidak berpuas hati dengan reaksi pemimpin Pas yang mengadakan pertemuan dengan pihak syarikat 1MDB semalam.

Pimpinan Pas yang diketuai timbalan presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bertemu dalam sidang meja bulat dengan pasukan pengurusan 1MDB yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy.

Rafizi meluahkan dengan rasa kecewa dengan kenyataan Tuan Ibrahim yang berpuas hati dengan penjelasan 1MDB berhubung pelan rasionalisasi yang juga membidas langkah tersebut hanya akan memberi modal kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN) memperalatkan mereka.

“Saya kecewa dengan kenyataan Tuan Ibrahim dan pendirian pimpinan Pas itu kerana akan dijadikan modal oleh UMNO/BN untuk menghalalkan tindakan memindahkan hutang kepada rakyat,” kata Rafizi dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga menyelar Tuan Ibrahim kerana tidak bertanya kepada Arul Kanda yang sering mengelak daripada menjawab soalan-soalan yang diajukan di Parlimen.

“Sewajarnya, apabila pengurusan 1MDB menawarkan untuk memberi taklimat, Tuan Ibrahim mengambil peluang itu untuk membawa Arul Kanda berhadapan dengan parlimen kerana selama ini beliau mengelak daripada hadir menjawab soalan-soalan ahli Parlimen, terutamanya daripada pembangkang.

“Saya menasihatkan pimpinan Pas supaya lebih berhati-hati dan tidak terperangkap dengan permainan propaganda UMNO dan BN yang hanya mahu menggunakan Pas untuk mengurangkan kritikan rakyat terhadap penyelewengan yang berlaku dalam 1MDB,” ujarnya.

Selepas pertemuan semalam, Pas menyatakan berpuashati dengan pelan rasionalisasi 1MDB tetapi tetap mahu suruhanjaya diraja (RCI) ditubuhkan menyiasat kemelut yang berlaku.

Tuan Ibrahim menegaskan, pelan rasionalisasi 1MDB memang membantu mengurangkan hutang tetapi perlu diletakkan di bawah pengawasan Parlimen.

– MalaysiaGazette

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *