A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Bahagian / Program Sunathon Perdana Tanjong Karang disertai 180 kanak-kanak

Program Sunathon Perdana Tanjong Karang disertai 180 kanak-kanak

img_20161126_100536

Seramai 180 kanak-kanak diraikan pada majlis berkhatan beramai-ramai atau Program Sunathon Perdana Parlimen Tanjong Karang.

Program yang diadakan di Astaka Tanjong Karang itu dirasmikan oleh Ahli Parlimen kawasan ini, Tan Sri Noh Omar.

Noh Omar yang juga Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan ketika ditemui berkata, objektif utama program itu diadakan adalah untuk menimbulkan suasana meriah.

noh-hujan-2-resize

“Kanak-kanak ini diraikan dengan acara menepung tawar dan bersiram dengan bantuan Jabatan Bomba dan Penyelamat.

“Apa yang kita harapkan adalah dengan penganjuran majlis seperti ini, sekurang-kurangnya dapat meredakan rasa takut kanak-kanak untuk berkhatan,” katanya.

Selain itu katanya, majlis itu juga diadakan sebagai penyambung budaya yang mana majlis sebegini sudah diamalkan sejak sekian lama.

“Kita meneruskan budaya ini di mana dahulu ada buat acara bersanding dan menepung tawar dan hari ini kita buat acara bersiram.

“Dalam masa yang sama, kita turut mengharapkan program sebegini mengeratkan hubungan silaturahim dalam kalangan masyarakat khususnya masyarakat Melayu di Parlimen Tanjong Karang,” ujarnya.

Dalam pada itu katanya, Umno Tanjong Karang turut memberi sumbangan dari segi bayaran kos untuk berkhatan bagi meringankan beban keluarga kanak-kanak yang terlibat.

“Kos untuk berkhatan adalah RM140 bagi seorang kanak-kanak, jadi Umno Tanjong Karang menyumbangkan RM100 untuk seorang kanak-kanak, jadi keluarga terlibat hanya perlu membayar RM40 sahaja.

“Dan kos RM40 itu adalah sebagai tanda komitmen keluarga dalam program ini. Dalam masa yang sama kita turut memberikan sumbang-sumbangan lain,” katanya.

 

About RJ

Check Also

Program Korban Perdana UMNO Tg Karang

Program Korban Perdana UMNO Bahagian Tanjong Karang telahpun berjaya dilaksanakan dengan jayanya di Perkarangan Pusat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *