A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Dalam Negara / Politik / PRN Sarawak : Borang pencalonan laris bagai pisang goreng panas

PRN Sarawak : Borang pencalonan laris bagai pisang goreng panas

Empat kawasan majoriti penduduk masyarakat Cina iaitu Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Assek, Dudong dan Bawang Assan di Sibu, serta Pujut di Miri mencatat jumlah jualan tertinggi borang pencalonan bagi Pilihan Raya Negeri Sarawak ke 11, 7 Mei ini.

PRN SARAWAKSejumlah 20 set borang pencalonan dijual di setiap kawasan DUN terbabit yang bagaimanapun sehingga kini kata Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sarawak Datuk Takun Sunggah, menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional (BN) dan DAP.

BN meletakkan calon langsung di tiga daripada empat kawasan berkenaan termasuk penyandang kerusi Bawang Assan, Datuk Seri Wong Soon Koh semasa menjadi anggota Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP).

Wong yang keluar daripada SUPP pada 2014 bagi menyertai Parti Tenaga Rakyat Sarawak (Teras) sebelum menubuhkan Parti Rakyat Bersatu (UPP), telah meletak jawatan sebagai Presiden UPP untuk bertanding sebagai calon langsung BN pada PRN kali ini.

Kerusi DUN Dudong pula akan ditandingi bekas anggota SUPP dan bekas Anggota Parlimen Lanang, Datuk Tiong Thai King, manakala muka baharu seorang ahli perniagaan, Datuk Hii King Chiong akan bertanding di Pujut manakala kerusi DUN Bukit Assek akan ditandingi Pengerusi SUPP Bukit Assek, Chieng Buong Toon.

DAP pula meletakkan tiga muka baharu, peguam Irene Mary Chang Oi Ling di Bukit Assek, Chiew Sung Ngie (Bawang Assan) dan Dr Ting Tiong Choon (Pujut), sementara penyandang Yap Hoi Liong akan mempertahankan kerusi DUN Dudong.

Pada PRN 2011, DAP memenangi tiga kerusi berkenaan menerusi mendiang Wong Ho Leng di Bukit Assek, Yap Hoi Liong (Dudong) dan Fong Pau Teck (Pujut).

Menurut Takun, beberapa kawasan daripada 11 kerusi baharu pada PRN kali ini turut mencatat penjualan borang pencalonan yang tinggi iaitu di DUN Batu Kitang dan Serembu yang masing-masing dengan 13 set.

Sebanyak 11 set dijual bagi DUN Bukit Semuja, Gedung (10 set), Samalaju dan Murum, masing-masing lapan set, Mulu (tujuh set) dan Bukit Goram (lapan set).

Borang pencalonan katanya dijual dengan harga RM20 satu set.

Calon juga perlu membayar deposit sebanyak RM5,000 dan bahan kempen pilihan raya RM3,000 sebelum atau pada hari penamaan calon pada Isnin ini, kata Takun.

About RJ

Check Also

Bahtera PH Bersama Tiga Nakhoda Akan Karam – TPM

Tindakan pembangkang meletakkan tiga pemimpin untuk mengetuai Pakatan Harapan boleh diumpamakan sebagai sebuah kapal tiga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *