A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Poster ‘badut’ Guan Eng tersebar di P. Pinang

Poster ‘badut’ Guan Eng tersebar di P. Pinang

30 OGOS : Amarah rakyat Pulau Pinang terhadap Ketua Menteri Lim Guan Eng tidak dapat dibendung lagi, terbaharu poster wajah ‘badut’ beliau mula tersebar dan dipasang sekitar negeri tersebut sebagai tanda protes.

Guan Eng Badut 2Wajah Guan Eng dilukis seperti badut dengan perkataan “Badut Banglo” di bawahnya didapati dipasang di beberapa kawasan negeri kerajaan DAP itu.

Dipercayai kemarahan tersebut berpunca daripada isu pembelian rumah banglonya dan sedang berdepan pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Fenomena itu mula disedari orang ramai apabila poster-poster itu dilekatkan di tempat-tempat awam seperti di perhentian bas dan di tiang-tiang lampau di tepi jalan, lapor UMNO Online.

Guan Eng BadutSeorang penduduk Kampung Sungai Burong Yusri Ramli berkata, beliau perasan poster-poster itu ditampal hampir sebulan lalu.

“Ini mungkin luahan perasaan rakyat terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang berhubung isu rasuah banglo yang sedang dihadapinya.

“Mungkin gambar badut ini bermaksud sinis tentang jawapan berbelit-belit yang diberikan oleh Guan Eng ketika isu pembelian banglo itu terbongkar,” beliau dipetik sebagai berkata kepada UMNO Online.

Manakala penduduk Jelutong, Jamelah Romzi, 47 pula berkata, pada awalnya beliau tidak perasan bahawa gambar tersebut adalah wajah ketua menteri.

“Tapi suatu hari, apabila akak menunggu bas di perhentian, ada poster-poster yang sama ditampal di sekitar kawasan itu, Tapi bila akak tengok dekat-dekat, gambar ketua menteri rupa-rupanya,” katanya.

Guan Eng pada 30 Jun lalu menghadapi dua tuduhan rasuah susulan pengezonan semula sebidang tanah di Balik Pulau daripada tanah pertanian kepada kediaman untuk memberi manfaat kepada syarikat Magnificent Emblem Sdn Bhd pada 26 Julai 2015.

Beliau juga didakwa membeli sebuah banglo di Jalan Pinhorn berharga RM2.8 juta yang didakwa di bawah nilai pasaran, daripada ahli perniagaan Phang Li Koon. Nilai harta ketika itu RM4.27 juta.

Beliau mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan terhadap pendakwaan yang dibuat sendiri oleh Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Guan Eng dituduh melakukan kesalahan itu pada 26 Julai 2015.

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *