A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Luar Negara / PM Israel sokong henti laungan azan

PM Israel sokong henti laungan azan

Sokong henti laungan azan

Penempatan haram Yahudi meningkat secara mendadak sejak lebih 20 tahun lalu dengan pembinaan sebanyak 11,000 unit baharu di bawah pentadbiran Netanyahu.

TEL AVIV – ISRAEL. Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan beliau menyokong rang undang-undang yang mahu menghentikan laungan azan dari yang dilihat sebagai satu ancaman kepada kebebasan agama dan menyasarkan masjid.

“Kami menerima aduan daripada sebahagian besar masyarakat Israel dan ia memberi kesan kepada mereka,” katanya ketika permulaan mesyuarat Kabinet.

Kelmarin, media tempatan melaporkan rang undang-undang tersebut akan menghentikan laungan azan di wilayah terbabit.

Minggu lalu, pihak berkuasa rejim Zionis didakwa melarang umat Islam melaungkan azan Subuh di tiga masjid di bandar Abu Dis, Baitulmaqdis tanpa memberi sebab munasabah.

Dalam perkembangan berkaitan, Jawatankuasa Menteri Israel telah meluluskan draf undang-undang bertujuan untuk meluluskan pembinaan penempatan haram Yahudi di tanah persendirian milik penduduk Palestin.

Di bawah rang undang-undang itu, Tel Aviv boleh mengarahkan rampasan tanah untuk pertukaran dengan pampasan.

Bagaimanapun, ia masih perlu dibentangkan sebanyak tiga kali di Parlimen dan memerlukan pengesahan di Mahkamah Tinggi Israel.

– al-Jazeera

About RJ

Check Also

Wanita hamil di Singapura positif Zika

1 SEPTEMBER : Seorang wanita hamil yang tinggal di kawasan Aljunied Crescent/Sims Drive diuji positif …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *