A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Perjudian Biayai Kegiatan Politik P.Pinang ?

Perjudian Biayai Kegiatan Politik P.Pinang ?

Kepimpinan DAP di Pulau Pinang yang diterajui Lim Guan Eng harus mendedahkan sumber kewangan mereka bagi mengelakkan kekeliruan tentang punca pendapatan parti itu kata Datuk Seri Zainal Abidin Osman.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri berkata dana politik adalah sesuatu yang sangat sensitif, justeru pemimpin DAP perlu telus dalam menghebahkan sumber pendapatan yang digunakan untuk membiayai aktiviti politik mereka.

“Timbalan perdana menteri ada menyebut, tapi beliau tidak menuduh, kemungkinan ada sindiket perjudian haram di Pulau Pinang yang membiayai kegiatan politik di negeri ini.

“Saya anggap kenyataan ini adalah sesuatu yang elok dijawab oleh pemimpin kerajaan negeri Pulau Pinang supaya rakyat lebih faham tentang kenyataan itu,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Pelan Strategik Pembangunan Bumiputera Pulau Pinang semalam.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam yang dilaporkan berkata jika kegiatan judi tidak dihapuskan sepenuhnya, beliau khuatir ada sindiket yang akan menggunakan hasil kegiatan mereka untuk membiayai parti-parti politik, terutama semasa pilihan raya umum.

Zainal Abidin mendakwa kerajaan DAP Pulau Pinang dilihat sering menganjurkan jamuan makan malam secara besar-besaran yang melibatkan ramai jemputan dengan jumlah peruntukan yang besar.

“Kerajaan DAP dah perintah hampir 10 tahun dan dalam masa itu keadaan agak meriah dari segi aktiviti politik yang dibuat oleh kerajaan negeri termasuk jamuan-jamuan makan malam yang boleh kata berlangsung hampir setiap malam di Pulau Pinang.

“Jamuan-jamuan ini ambil masa dan guna belanja yang besar dan rakyat ingin tahu dari mana punca belanja dan UMNO Pulau Pinang berharap tiada unsur (pendapatan) melibatkan wang haram yang membiayai parti politik itu di negeri ini,” katanya.

– barisannasional.org.my

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *