A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Artikel Eksklusif / PENCAPAIAN AKU JANJI KERAJAAN PERSEKUTUAN V.14 – MASS RAPID TRANSIT (MRT)

PENCAPAIAN AKU JANJI KERAJAAN PERSEKUTUAN V.14 – MASS RAPID TRANSIT (MRT)

Aku janji v.14

Laluan satu MRT Lembah Klang bernilai RM23 bilion adalah jajaran MRT Sungai Buloh-Kajang (SBK) dengan jarak 51km dan dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2017.

Jajaran ini bermula dari Sungai Buloh di barat laut Kuala Lumpur, melalui pusat bandar raya dan berakhir di Kajang, mempunyai 31 stesen, di mana tujuh adalah stesen bawah tanah.

Setiap tren mempunyai empat gerabak dengan kapasiti penumpang sebanyak 1,200 orang dengan unjuran penumpang mencecah kira-kira 400,000 orang setiap hari

Laluan MRT Sungai Buloh-Sedang-Putrajaya (SSP) adalah laluan MRT kedua yang akan dibangunkan dengan kos projek bernilai RM28 bilion.

Laluan yang dicadangkan mempunyai jarak 52.2km di mana 13.5km berada di bawah tanah. Sebanyak 36 buah stesen, termasuk 11 stesen bawah tanah, akan dibina.

Apabila beroperasi pada suku kedua 2022, Laluan SSP dijangka akan mencatat 533,000 penumpang sehari. Ini dijangka akan terus membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang kini menghantui Kuala Lumpur.

– malaysiannews.my

About RJ

Check Also

PROGRAM I-KIT DAN I-KEUNITA – AKU JANJI KERAJAAN PERSEKUTUAN TERLAKSANA

Pelbagai usaha telah dilakukan oleh kerajaan persekutuan untuk memperkasakan wanita dari segi ekonomi dan membangunkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *