A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / PAN Akur Dalam Keterpaksaan, Khuatir PAS Tikam Belakang

PAN Akur Dalam Keterpaksaan, Khuatir PAS Tikam Belakang

PAN Selangor akur dengan titah Sultan Sharafuddin Idris Shah yang berkenan mengekalkan tiga exco PAS dalam kerajaan negeri.

Pengerusinya, Ir Izham Hashim berkata pihaknya berlapang dada menerima keputusan tersebut kerana tidak mahu mewujudkan sebarang krisis yang boleh menjejaskan kestabilan pentadbiran negeri.

“Kita daripada awal dulu bila Datuk Seri Azmin berbincang dalam biro politik PKR, isu ini kami sebenarnya memang berfikiran terbuka sebab kita pun tidak mahu wujud sebarang ketidakstabilan dalam Selangor.

“Kita menghormati titah Sultan itu dalam masa yang sama juga kita ingin kestabilan kerajaan Selangor tetapi kalau PAS tidak mematuhi apa yang dipersetujui selepas ini, maka Pakatan Harapan (PH) harus mengambil tindakan lain, kita lihat macam mana,” ujarnya kepada sebuah portal Antarapos hari ini.

Bagaimanapun Izham mengingatkan PAS untuk tidak ‘tikam belakang’ dan ‘mengambil kesempatan’ di atas situasi kini, sebaliknya perlu sedar akan hakikat bahawa mereka yang bertindak memutuskan hubungan tahaluf siyasi dengan PKR.

“Bagi PAN, kita berpandangan bahawa Pakatan Harapan (PH) kena memperkukuhkan kerjasama dalam pakatan dan memastikan kerjasama sekarang sehingga Pilihan Raya terutamanya PAS tidak menggunakan ruang yang ada dalam kerajaan untuk memperkukuhkan kedudukan mereka dalam masa yang sama akan menggunakannya untuk menentang PH daripada belakang.

“Itu yang kita paling bimbang sekali kerana PAS masih ada kedudukan di peringkat exco, ahli majlis, ketua kampung dan sebagainya, jadi dia akan gunakan kedudukan dia itu dari segi kewangan peruntukan kerajaan negeri bawah Pakatan untuk melawan kita balik dalam masa sekarang hingga Pilihan Raya,” ujarnya lagi.

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *