A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Dalam Negara / Politik / Otai Reformis desak Amanah bertanding di dua PRK

Otai Reformis desak Amanah bertanding di dua PRK

NGO Otai Reformis 1998 mendesak Pakatan Harapan memberi peluang kepada Parti Amanah Negara (Amanah) mewakili pakatan itu untuk bertanding di Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

Menurut jurucakap NGO tersebut, Shaiful Ariffin berkata, asasnya mereka mendapati bahawa kewujudan Amanah adalah bukan sebagai penganti kepada Pas malah lebih baik daripada Pas.

“Saya anggap peluang dua kerusi Parlimen (Kuala Kangsar dan Sungai Besar) harus diberi tanggungjawabnya kepada Amanah untuk membuktikan Amanah satu parti yang dominan.

“Parti Amanah yang mewakili suara demokrat muslim akan terus mara kehadapan, kami amat percaya tanggungjawab ini perlu diberi kepada Amanah dengan ketokohan pemimpin yang berwibawa dan punyai prinsip untuk kukuhkan Pakatan Harapan, jadi jangan sia-siakan Amanah,”katanya pada pemberita di Wisma Amanah hari ini.

Memorandum diserahkan kepada Presiden Amanah di Wisma Amanah Kuala Lumpur.

Untuk itu, ujarnya Otai Refomis 1998 akan membantu Amanah berkempen di dua PRK itu sekiranya Amanah diberi ruang dan peluang oleh Pakatan Harapan untuk bertanding di dua buah kerusi parlimen itu.

Sementara itu, menurut Presiden Amanah, Mohamad Sabu ketika menerima memorandum itu berkata Amanah akan membawa ‎suara Otai Reformis 1998 dalam mesyuarat Pakatan Harapan.

“Terima kasih atas pandangan dan cadangan itu, kami sangat menghargainya, segala cadangan itu akan dibincangkan bersama atas nama Pakatan Harapan.

“Kita akan kemukakan pandangan…Pakatan akan tentukan calon jadi hasrat kami akan ketengahkan bersama hujah kami untuk bertanding di Sungai Besar dan Kuala Kangsar,” katanya.

Pada Pilihanraya Umum 2013, Wan Muhammad telah mengalahkan calon Pas, Khalil Idham Lim dengan majoriti 1,082 undi manakala Noriah mengekalkan kerusi itu dengan majoriti tipis 399 terhadap calon Pas, Mohamed Saleh M Hussain.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 18 Jun ini sebagai tarikh pilihan raya kedua-dua kerusi dengan tempoh berkempen selama dua minggu.

About RJ

Check Also

Bahtera PH Bersama Tiga Nakhoda Akan Karam – TPM

Tindakan pembangkang meletakkan tiga pemimpin untuk mengetuai Pakatan Harapan boleh diumpamakan sebagai sebuah kapal tiga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *