A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Uncategorized / Nga Kor Ming gagal membatalkan saman Najib

Nga Kor Ming gagal membatalkan saman Najib

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming untuk membatalkan saman fitnah yang difailkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung status Facebook, tahun lalu.

Pesuruhanjaya Kehakiman, Hanipah Siti Khadijah S Hasan Badjenid membuat keputusan itu hari ini selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak.

Dalam keputusannya, beliau berkata, mahkamah mendapati Najib mempunyai locus standi bagi meneruskan tindakan tersebut.

Menurutnya, mahkamah melihat kata-kata tersebut (status Facebook) sama ada ia merujuk kepada kapasiti peribadi mahupun rasmi.

“Saya berpandangan ia (saman yang dikemukakan) dalam kapasiti peribadi,” katanya.

Peguam Gobind Sigh Deo yang mewakili Kor Ming selaku defendan memaklumkan beliau akan memfailkan rayuan terhadap keputusan berkenaan.

Najib atas kapasiti peribadi dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor memfailkan saman tersebut pada 11 Jun 2015 di sini.

Melalui pernyataan tuntutan, Najib dan Rosmah selaku plaintif berkata, Kor Ming memuat naik gambar mereka dalam laman Facebooknya beserta kenyataan yang memfitnah mereka.

Sehubungan itu, kedua dua plaintif menuntut ganti rugi fitnah daripada Kor Ming , injunksi menghalang defendan daripada menerbitkan perkataan fitnah itu dan penerbitan permohonan maaf oleh defendan.

Datuk Mohd Hafarizam Harun bertindak selaku peguam mewakili Najib dan Rosmah.

Mahkamah menetapkan 11 April depan untuk pendengaran bagi memutuskan permohonan Najib dan isteri bagi isu perundangan tanpa perbicaraan.

About RJ

Check Also

NGO Cina Sindir Guan Eng Hingga Merah Padam Di Khalayak Ramai

Majlis Klan Cina Pulau Pinang 1.    Majlis Klan Cina Pulau Pinang adalah NGO gabungan lebih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *