A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Uncategorized / Nak Berpolitik Pun Tengok Tempatlah – Noh

Nak Berpolitik Pun Tengok Tempatlah – Noh

Larangan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mesti menjadi keutamaan kepada setiap pemimpin di negeri itu untuk saling hormat-menghormati terutamanya dalam menjaga kesucian rumah ibadat agama masing-masing.

Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata, larangan tersebut bukanlah perkara baharu, malah ia sering diingatkan kepada rakyat Selangor.

“Malah dulu satu ketika saya masih ingat arahan ini ditampal di masjid-masjid supaya masjid ini tidak digunakan sebagai ruang berpolitik, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan.

“Oleh itu, teguran pihak istana ini memang sesuai sekali lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan ini agar dapat hormat-menghormati satu sama lain,” katanya kepada media sejurus menghadiri majlis pengagihan bubur lambuk kepada kakitangan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, di Putrajaya, Rabu.

Justeru itu, Noh mengingatkan semua pihak agar lebih waspada dengan setiap tindakan mereka lebih-lebih lagi yang menyentuh sensitiviti kaum.

“Kita boleh berkempen. Tetapi ada masanya kita nak berkempen pun kenalah hormati rumah ibadat.

“Saya pun kalau pergi kawasan bukan Islam, tengok tempat dan tak berkempen politik.

“Kita kena tahu masa bila boleh gunakan kedudukan kita sebagai anggota parlimen atau masa bila kita tak perlu hadir ke program-program terutamanya tempat-tempat yang agak sensitif,” kata Ahli Parlimen Tanjong karang itu.

Terbaru, Sultan Sharafuddin melahirkan rasa murka berikutan seorang ahli parlimen bukan Islam telah berucap di dalam ruang solat di sebuah masjid.

Ahli Parlimen PKR Subang, R.Sivarasa telah melanggar arahan Sultan apabila berucap dalam Masjid An Nur Kampung Melayu Subang sempena majlis sumbangan menyambut Ramadan minggu lalu.

About Keruing Hitam

Check Also

NGO Cina Sindir Guan Eng Hingga Merah Padam Di Khalayak Ramai

Majlis Klan Cina Pulau Pinang 1.    Majlis Klan Cina Pulau Pinang adalah NGO gabungan lebih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *