A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Dalam Negara / Politik / Mohd Amar Pelawa PKR Untuk Bersama Dalam Blok Ketiga

Mohd Amar Pelawa PKR Untuk Bersama Dalam Blok Ketiga

Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah mempelawa PKR bersama-sama PAS dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) sebagai blok ketiga.

paspkrflagPAS dan Ikatan membentuk blok berkenaan Mac lalu selepas parti itu menamatkan kerjasama dengan DAP sehingga menyebabkan Pakatan Rakyat terkubur dan PAS juga enggan menyertai PH.

Persoalan sekarang, mahukah PKR menerima pelawaan PAS?

Jawapannya tentu tidak kerana PKR tentu lebih sayangkan sekutu mereka di dalam PH iaitu DAP dan AMANAH.

Walaupun, kedua-dua parti bertelagah ekoran pertindihan dan perebutan kerusi di Sarawak, perasaan amarah itu diyakini tidak bertahan lama.

DAP tentu tidak mahu mengorbankan kedudukan pemimpin mereka termasuk beberapa Exco di dalam kerajaan PKR di Selangor.

Jika mereka terus bergaduh, tentu lebih sukar bagi kedua-dua parti menentukan kerusi pada PRU 14.

Justeru itu, DAP terpaksa terima kekalahan dan kehilangan 5 kerusi di Sarawak bagi mengelak kekalahan di Bumi Kenyalang itu merebak ke Semenanjung.

Terdahulu, Azmin mengajak PAS untuk kembali bersama DAP dan PKR sebagai satu pasukan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-14.

Bagi Azmin, walaupun pelawaannya ditolak namun beliau masih boleh mengambil hati PAS dengan menasihatkan parti-parti di dalam PH tidak menganggu PAS bertanding pada Pilihan Rara Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar tidak lama lagi.

Sekiranya ada parti PH yang turut bertanding, Azmin boleh lupakan terus hasrat ingin bekerjasama dengan PAS dan bersedialah bahawa kedua-dua parti tentu bakal perang besar pada PRU 14, khususnya di Selangor.

About RJ

Check Also

Bahtera PH Bersama Tiga Nakhoda Akan Karam – TPM

Tindakan pembangkang meletakkan tiga pemimpin untuk mengetuai Pakatan Harapan boleh diumpamakan sebagai sebuah kapal tiga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *