A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Menteri Sial! Sial! Sial! Hiasi Pertikaman Lidah disidang Dewan Rakyat

Menteri Sial! Sial! Sial! Hiasi Pertikaman Lidah disidang Dewan Rakyat

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman mencabar Ahli Parlimen PAN Shah Alam, Khalid Abdil Samad mengulangi perkataan ‘sial’ yang lantang disuarakan di dalam Dewan Rakyat disebut semula di luar dewan.

Jika Khalid berbuat demikian, Tajuddin akan meneruskan hasrat beliau untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Khalid atas perbuatan yang dikatakan kurang ajar itu.

Bawah, video pertikaman lidah Tajuddin dengan pembangkang :

“Saya tak boleh terima dia cakap saya sial, malah Parlimen juga tidak membenarkan perkataan itu disebut di dalam Dewan Rakyat.

“Saya cabar dia ulang perkataan tersebut dengan menyatakan Datuk Tajuddin sial, Ahli Parlimen Pasir Salak sial. Kalau dia berani sebut, saya akan saman dia.

“Saya akan arahkan peguam saya saman dia, biar mahkamah tentukan dia betul atau salah bila cakap saya sial,” tegas Tajuddin yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani ketika ditemui media di lobi Parlimen pada Isnin.

Terdahulu ketika Tajuddin sedang menjawab soalan tambahan oleh Ahli Parlimen PAS, Datuk Mahfuz Omar di Dewan Rakyat, Tajuddin secara berseloroh menyebut hanya Ahli Parlimen Seputeh DAP, Teresa Kok mempunyai nama dengan perkataan ‘Kok’.

Ini kerana Teresa dilihat sering menggangu beliau ketika menjawab soalan.

Bagaimanapun gurauan itu menyebabkan Dewan Rakyat kecoh dengan beberapa ahli Parlimen pembangkang termasuk Khalid bangun dan mengeluarkan kata-kata kesat kepadanya.

“Teresa cuba kacau saya ketika saya nak menjawab soalan, dia seorang sahaja mempunyai nama ‘Teresa Kok’.

“Tapi itu tak bermaksud bila saya cakap begitu boleh mengizinkan Shah Alam (Khalid) bangun dan cakap saya sial, sial, sial, itu tak mewajarkan dia bercakap perkataan sial,” katanya.

“Tindakan dia memang sebegitu, tiada seorang yang boleh ajar dia yang menyebabkan dia boleh cakap apa sahaja kepada siapa sahaja, dia perlekeh semua orang bagi menunjukkan orang lain macam bodoh,” katanya.

Kekecohan itu bagaimanapun telah diselesaikan oleh Timbalan Speaker, Datuk Seri Ronald Kiandee dengan membuat penetapan bahawa perkataan ‘Kok” adalah merujuk kepada nama Teresa dan bukan bermaksud perkataan lain.

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *