A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Mana Pergi Pampasan RM980 Juta – Nambikkai Malaysia

Mana Pergi Pampasan RM980 Juta – Nambikkai Malaysia

Penduduk Kampung Thangaveloo dan dua buah kampung berhampiran iaitu Kampung Papa dan juga Kampung Mohan meminta Kerajaan Negeri Selangor untuk memberi jawapan berhubung isu pengambilan tanah untuk pembinaan Lebuhraya Banting-Taiping.

Pada Selasa, Presiden Persatuan Nambikkai Malaysia, B. Kalai Vanar bersama-sama Kelab Kebajikan dan Sosial Insan Cemerlang Selangor serta penduduk-penduduk kampung yang terlibat membuat bantahan terhadap kerajaan Negeri di hadapan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor.

“Saya mewakili penduduk di sini menyatakan rasa tidak puas hati dengan tindakan Kerajaan Negeri dalam mengambil keputusan pembinaan lebuh raya ini. Difahamkan, Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan RM980 juta sebagai pampasan yang patut diberi kepada pihak yang berhak atas tanah ini,” katanya.

Menurut salah seorang penduduk, Saravanan Elango, 42, “Ahli Parlimen Kota Raja tidak pernah berbincang dengan penduduk kampung ini tetapi beliau pernah mengeluarkan kenyataan akhbar bahawa beliau telah berjumpa dengan penduduk kampung dan mengakui penduduk bersetuju dengan projek lebuh raya ini serta jumlah pampasan yang diberikan.”

Sementara itu, seorang lagi penduduk yang terlibat, Ravichandran Shanmugam, 50, berkata, para penduduk kampung termasuknya kurang berpuas hati dengan pampasan yang diberikan kerana nilai tanah dan harga rumah yang ditawarkan tidak relevan sedangkan harga rumah di kawasan Klang dan Shah Alam lebih RM700 ribu ke atas.

“Dengan pemberian pampasan di bawah RM100 ribu untuk satu keluarga sudah tentu akan membebankan penduduk,” ujarnya.

Projek ini telah dipersetujui oleh Menteri Besar dan Exco Kerajaan Negeri Selangor tetapi sehingga hari ini tidak ada seorang wakil rakyat kawasan ini hadir berjumpa dengan penduduk.

Kini, penduduk Kampung menggesa pihak kerajaan Negeri, yang pada mereka bertanggungjawab sepenuhnya dalam permasalahan ini, untuk mengadakan satu sesi perjumpaan bersama Menteri Besar Selangor bagi membincangkan dan menyelesaikan isu ini.

udabayas.com

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *