A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Laporan PAC Bukti Tuduhan Tidak Benar – Ahmad Zahid

Laporan PAC Bukti Tuduhan Tidak Benar – Ahmad Zahid

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai 1MDB membuktikan tuduhan yang mengatakan ada ‘tangan ghaib’ yang memperoleh faedah atau pengarahan terhadap sesuatu transaksi adalah tidak benar.

“Laporan ini jelas menunjukkan keadaan adalah sebaliknya,” kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri.

“Penelitian harus dibuat terhadap syor-syor yang telah dibuat jawatankuasa ini termasuk badan-badan penguatkuasaan yang perlu melakukan siasatan terhadap mantan ketua pegawai eksekutif yang telah menguruskan badan (1MDB) ini,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata pihak berkuasa berkaitan perlu menyiasat bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti disyor oleh PAC.

PAC membentangkan Laporan Kawalan Pengurusan Tadbir Urus 1MDB di Dewan Rakyat. Antara syornya ialah meminta pihak berkuasa supaya menyiasat bekas CEO 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan pihak yang berkaitan.

Ahmad Zahid yang juga anggota Parlimen Bagan Datoh berkata laporan PAC harus diterima sebagai laporan rasmi dan tidak dijadikan polemik politik.

“Dengan ini, saya harap perkara ini (laporan) tidak jadi polemik politik sebaliknya diterima sebagai satu laporan rasmi yang dibuat oleh PAC di mana lantikan ini dibuat oleh Jawatankuasa Hak yang telah ditentukan oleh anggota-anggota Parlimen Barisan Nasional dan pembangkang,” katanya.

“Mereka (PAC) tentunya telah meneliti terdapat urusniaga yang dijalankan tidak berdasarkan peraturan urusniaga yang memerlukan daya keuntungan sesuatu projek itu dan dalam perkara ini serahkan kepada pihak berkuasa untuk lakukan siasatan,” katanya.

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *