A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / KPKT peruntuk RM23 juta ambil alih PPR Lembah Subang 1- Noh.

KPKT peruntuk RM23 juta ambil alih PPR Lembah Subang 1- Noh.

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) memperuntukkan RM23 juta bagi mengambil alih pengurusan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 1 daripada kerajaan negeri Selangor.

Menteri berkenaan Tan Sri Noh Omar berkata peruntukan itu bagi memberi pembelaan kepada hampir 10,000 penduduk di 3,000 unit PPR itu yang hidup dalam keadaan daif dengan kemudahan lif dan penyelenggaraan tidak terurus serta alam sekitar tidak sejahtera.

“Tapi malangnya bila kita (kementerian) nak ambil alih pengurusan tersebut, kerajaan negeri Selangor pula minta bayaran RM60 juta daripada kementerian.

“Bayaran tersebut termasuk RM30 juta iaitu bayaran sewa yang tidak dibayar oleh penduduk PPR tersebut,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini,hari ini.

Beliau berkata tuntutan tersebut dilihat sebagai tidak adil kerana KPKT yang membina perumahan tersebut sebelum menyerahkan kepada kerajaan negeri untuk diuruskan.

“Kita yang bina perumahan ini, bila siap, kita serah 100 peratus kepada pihak negeri untuk diuruskan. Kalau mereka kata tidak mampu nak urus seperti PPR Lembah Subang 1 ini, dengan keadaannya yang amat daif sekali, KPKT telah buat keputusan akan ambil alih pengurusannya.

“Saya dukacita sekali bila kerajaan negeri minta kita bayar RM60 juta untuk ambil alih PPR ini,” katanya.

Menurut Noh, rundingan antara kementerian dengan wakil kerajaan negeri Selangor berhubung pengambilalihan PPR itu masih berlangsung.

– BERNAMA

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *