A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / KPKT diarah kaji, tambahbaik skim pinjaman wang pemaju

KPKT diarah kaji, tambahbaik skim pinjaman wang pemaju

Noh Omar - KPKT

14 SEPT : Berikutan cadangan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) membenarkan pinjaman kepada pembeli rumah daripada pemaju mengundang pelbagai spekulasi tentang perincian skim tersebut, Jemaah Menteri pada Rabu mengarahkan skim tersebut perlu dikaji dan ditambahbaik.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata cadangan tersebut bagaimanapun tidak salah kerana masih menggunakanpakai akta seperti yang diperuntukkan di dalam Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Pindaan) 2011 [Akta 400] di bawah seliaan KPKT namun perlu dikaji semua berdasarkan tiga perincian.

“Pertama, keberkesanan polisi dalam membantu rakyat untuk membiayai pembelian rumah, kedua kadar faedah dan tempoh pembayaran balik supaya tidak membebankan rakyat.

Keputusan jemaah menteri itu adalah berdasarkan wujud beberapa syarikat yang telah pun diberi lesen Pemberi Pinjaman Wang untuk membiayai pinjaman ini sebagai ‘bridging’ kepada bayaran muka (deposit) pembelian rumah.

Beliau berkata demikian melalui satu kenyataannya pada Rabu.

Tambahnya lagi KPKT dalam masa yang sama, perlu mengambil tindakan proaktif dengan melihat secara keseluruhan keberkesanan fasiliti pembiayaan wang dibawah peruntukan Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Pindaan) 2011 [Akta 400] yang disebutkan.

Ini adalah kerana untuk mengekang tindakan tidak bertangungjawab dan salahguna oleh pemegang lesen.

– bnbbc

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *