A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Kesal Kerajaan Selangor Terus Politikkan Isu PPR Lembah Subang – Noh Omar

Kesal Kerajaan Selangor Terus Politikkan Isu PPR Lembah Subang – Noh Omar

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) kesal dengan apa yang didakwa tindakan kerajaan Selangor terus mempolitikkan isu Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 1 hingga menyukarkan usaha membantu penghuninya.

Menterinya Tan Sri Noh Omar berkata terbaharu, KPKT menerima notis pengosongan bangunan bertarikh 17 Julai daripada kerajaan negeri menerusi Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang mengarahkan kementerian mengosongkan ruang pejabat yang didirikan di PPR itu sejak awal tahun ini.

Menurutnya KPKT telah mengubahsuai sebuah daripada unit rumah di PPR itu untuk dijadikan pejabat bagi memudahkan usaha berurusan dengan penghuni di kawasan itu.

“Saya nak tanya kerajaan negeri, mengapa notis pengosongan bangunan dikeluarkan setelah pejabat ini beroperasi hampir tujuh bulan, dan bukannya semasa kerja-kerja pengubasuaian bangunan dibuat,”katanya dalam sidang media selepas melawat tapak Projek Taman Sungai Yu Indah di sini hari ini.

Noh turut mendakwa MBPJ tidak telus dan profesional apabila mendirikan sebuah pejabat di atas tanah KPKT yang juga terletak bersebelahan pejabat KPKT di PPR itu.

MBPJ dalam notis itu memberikan masa 30 hari kepada KPKT mulai 17 Julai untuk mengosongkan bangunan itu dan jika gagal maka tindakan merobohkan bangunan itu akan dibuat kerana menyalahi Seksyen 70 Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974.

Bagi kepentingan 10,000 penduduk di 3,000 unit PPR itu, Noh meminta kerajaan negeri Selangor menyerahkan semula pengurusan PPR Lembah Subang 1 kepada kementeriannya.

Katanya, sepanjang berada di bawah pengurusan kerajaan negeri, PPR Lembah Subang 1 telah berdepan dengan masalah sampah, penyelenggaraan lif dan kekurangan kemudahan asas lain.

Noh berkata pihaknya telah membelanjakan lebih RM20 juta daripada RM60 juta yang dituntut kerajaan Selangor bagi proses pengambilalihan pengurusan PPR Lembah Subang 1 yang antaranya melibatkan tunggakan bayaran sewa penduduk PPR itu.

 

– BERNAMA

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *