A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Artikel Pilihan / Kenapa Apa Sekalipun Yang DAP Buat Serba Terlajak Mahal?

Kenapa Apa Sekalipun Yang DAP Buat Serba Terlajak Mahal?

Serata alam dicanang tentang kejayaan membina sebuah parkir bertingkat di SS15, Subang Jaya. Hannah Yeoh, Ahli Parlimen Subang Jaya yang sebelum ini gagal menjawab tentang tugasannya selaku evangelist, merasmikan pembukaan parkir bertingkat tersebut dengan upacara potong riben.

Memang upacara perasmiannya kenalah gah kerana setelah hampir sepuluh tahun, itulah satu-satunya projek untuk rakyat yang mampu direalisasikan walaupun pada masa yang sama, Kerajaan Negeri Selangor yang diterajui oleh PKR kerap mendabik dada kononnya mereka berjaya memajukan negeri itu sepanjang pentadbiran mereka.

Semuanya gara-gara kejayaan beberapa projek Kerajaan Pusat melibatkan Kuala Lumpur Greater yang banyak memberi manfaat kepada penduduk serta rakyat Selangor. Daripada jajaran ketiga LRT sehinggalah yang terbaharu, MRT, Pakatan Harapan Selangor kelihatan terlalu terdesak untuk membuktikan mereka juga boleh berbuat perkara yang sama.

Bagaimanapun, satu perkara yang tidak dapat disembunyikan oleh Pakatan Harapan Selangor ialah, semua projek yang dijayakan oleh Pakatan Harapan, terutama yang membabitkan DAP, pasti akan berharga lebih mahal!

Kalau di Pulau Pinang, laporan kebolehlaksanaan Terowong Dasar Laut Pulau Pinang mencecah harga yang tidak munasabah, parkir bertingkat MPSJ di SS15 itu juga turut berhadapan dengan isu yang sama.

Bayangkanlah, projek pembinaan parkir MPSJ itu menelan kos 32% lebih tinggi daripada projek-projek DBKL berdasarkan ukuran sekaki persegi.

Kompleks parkir tersebut yang hanya berkeluasan 62,749 kaki persegi menelan kos sebanyak RM11.78 juta dan kos berkenaan ditanggung sepenuhnya oleh MPSJ. Kompleks berkenaan hanya mengandungi ruang untuk parkir kenderaan sahaja serta tanpa lif.

Di Taman Segar, Cheras, DBKL turut membina parkir 6 tingkat yang berkeluasan 245,888 kaki persegi dan menelan kos sebanyak RM34.89 juta. Selain parkir turut terdapat dalam bangunan tersebut adalah pejabat, dewan serbaguna, gelanggang badminton, gerai, surau dan kawasan permainan kanak-kanak serta lif.

Dengan kata lain, kos bagi setiap kaki persegi untuk projek MPSJ adalah RM188 manakala projek DBKL pula hanyalah RM142 bagi sekaki persegi.

Nama sama, tetapi kos yang berbeza. Dari pandangan, projek MPSJ memang kelihatan murah tetapi tawaran yang lain, hampir tidak ada dengan keluasan yang lebih kecil berbanding projek DBKL.

About Keruing Hitam

Check Also

10 Dalil DAP Anti Islam

Pendakwah bebas, Prof. Dr. Redhuan Tee Abdullah menyenaraikan 10 bukti yang menunjukkan DAP merupakan sebuah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *