A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Kemenangan PH Terutama PKR Tipis Dalam PRU14

Kemenangan PH Terutama PKR Tipis Dalam PRU14

Kemenangan PH dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 adalah tipis apabila PAS tidak lagi bersama dengan gabungan pembangkang itu.

Menurut Penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Salawati Mat Basir, ini kerana kemenangan untuk PKR khususnya sebelum ini adalah kerana kerja kuat dari jentera PAS.

Memberi contoh mengenai perkara itu, Salawati menggambarkan keadaan yang berlaku di Parlimen Gombak, rata-ratanya adalah penyokong kuat PAS dan ia memberi kemenangan kepada Datuk Seri Mohamed Azmin Ali pada PRU ke-13.

Jelas Salawati lagi, apabila PAS telah memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR, ia sekaligus akan merencatkan bilangan undi di sesetengah kawasan yang PKR tandingi.

Berikutan itu, Salawati turut berkata PRU kali ini akan menunjukkan permainan politik yang sedikit berbeza dengan PRU lalu apabila melibatkan pertembungan tiga penjuru dari tiga parti utama iaitu UMNO BN, PH dan PAS.

“Saya tak hairan kenapa Azmin tidak mahu lagu bertanding di Gombak sebab dia sendiri tahu yang tidak ada penyokong seperti dulu untuk membantu kemenangan Azmin.

“Kita juga boleh lihat kenapa dia sangat beriya-iya untuk berjumpa dan berunding dengan PAS dan akhirnya PAS tetap pada keputusan mereka untuk tidak mahu bekerjasama dengan PKR. Apa pilihan yang Azmin ada? Tukar kawasan Parlimen untuk bertanding bagi menyelamatkan dirinya,” katanya.

Azmin sebelum ini dilihat cuba membuat tindakan sendiri untuk terus berunding dengan PAS, malah PAS masih dikekalkan dalam pentadbiran negeri Selangor sehingga hari ini dengan tujuan supaya beliau terus mendapat sokongan daripada PAS.

Majlis Presiden PH pula pada 29 Ogos lalu bermesyuarat sebelum mengeluarkan ketetapan untuk tidak akan bekerjasama dengan PAS.

Mereka juga menyebut PH sedang merangka strategi untuk menghadapi kemungkinan pertandingan tiga penjuru dalam PRU14.

Bagaimanapun Azmin tidak hadir dalam mesyuarat berkenaan.

Ditanya mengenai ketiadaannya menteri besar Selangor itu memberitahu beliau mempunyai tugasan lain.

Mengulas lanjut Salawati berkata tindakan Azmin itu sendiri akan menyebabkan perpecahan dalaman PKR yang sangat kritikal.

“Ini bererti akan berlaku pertemuan 3 penjuru dan bakal memecahkan undi. Bila berlaku 3 penjuru undi akan berkurangan dan sukar untuk mendapat majoriti besar.

“Tapi untuk PKR, bukan setakat pertembungan tiga penjuru, malah PKR akan mengalami sakit yang lebih teruk apabila dalaman parti mereka turut berpecah.. Memang akan berpecah…

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *