A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Kajian Semula Hukuman OSA, Rafizi Tidak Senang Duduk

Kajian Semula Hukuman OSA, Rafizi Tidak Senang Duduk

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyelar tindakan sesetengah pihak yang cuba mempolitikkan keputusan Peguam Negara untuk mengkaji semula hukuman Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972.

Baca: Peguam Negara Cadang Hukuman Penjara Seumur Hidup Bagi Pembocor Rahsia Negara

Beliau berkata keputusan Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak seharusnya dipolitikkan oleh mana-mana pihak termasuk pembangkang kerana ia berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada.

“Ini harus dihormati. Jika kenyataan peguam negara juga dipolitikkan maka, kita tidak ada asas untuk menolak kerana beliau mahu menegakkan perundangan bukan untuk mempolitikkan sesuatu isu… ini tidak harus dilihat sebagai isu politik oleh sesiapa sahaja termasuk pembangkang,” katanya kepada pemberitaselepas menghadiri majlis Perjumpaan Khas bersama Umno Johor di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor.

Ahmad Zahid yang juga menteri dalam negeri diminta mengulas mengenai kenyataan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli yang mahu memulakan kempen media sosial bagi menolak cadangan meminda OSA.

Ia susulan laporan sebuah akhbar berbahasa Cina yang memetik Mohamed Apandi sebagai berkata bahawa beliau sedang menimbang untuk meminda OSA bagi meningkatkan hukuman ke atas mereka yang terlibat membocorkan rahsia negara dan mereka yang melaporkan berita tentang rahsia itu.

Peguam negara itu dilaporkan berkata bahawa beliau melihat kepada kemungkinan mengenakan hukuman penjara seumur hidup dan 10 kali sebatan untuk pesalah.

Mohamed Apandi berkata wartawan yang didapati melindungi atau enggan mendedahkan sumber maklumat yang mereka perolehi juga boleh dikenakan tindakan itu.

Bukan setakat Rafizi bahkan seluruh barisan kepimpinan parti pembangkang mula terasa bahangnya malah pemimpin-pemimpin NGO yang berhaluan pro pakatan pembangkang juga turut membantah cadangan Peguam Negara tersebut.

Adakah selama ini mereka bergantung kepada taktik kotor untuk menang pilihanraya?

About admin

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *