A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Jika gagal sila letak jawatan – UMNO Kapar

Jika gagal sila letak jawatan – UMNO Kapar

UMNO Bahagian Kapar menyelar kerajaan negeri yang gagal menyelesaikan isu kerosakan lif di Flat Seri Perantau, Selat Klang, Klang sedangkan pangsapuri berkenaan adalah di bawah tanggungjawab mereka melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Timbalan ketua Umno bahagian, Datuk Saroni Judi berkata, kegagalan menangani isu berkenaan menyebabkan penduduk menghadapi pelbagai masalah terutamanya membabitkan kes kematian.

Namun, keprihatinan kerajaan melalui Kementerian Kesejahteraan Bandar dan Kerajaan Tempatan (KPKT), isu berkenaan dapat diselesaikan dengan peruntukan membaikpulih lif di pangsapuri berkenaan.

“Demi membantu rakyat tanpa mengira latar belakang politik, KPKT umum peruntukan untuk baiki lif berjumlah RM5 juta selepas penduduk di situ mengadu lif kerap kali rosak sehinggakan jenazah terpaksa dibawa turun melalui tangga dari tingkat sembilan,” katanya kepada Sinar Harian ketika mengadakan lawatan bersama pegawainya di pejabat Kumpulan Media Karangkraf (KMK), di sini semalam.

Justeru, pelbagai episod kegagalan kerajaan negeri menyelesaikan isu perumahan, Saroni mendesak Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Datuk Iskandar Abdul Samad meletak jawatan.

“Tugas itu adalah peranan kerajaan negeri, kata duit banyak jadi selesaikanlah masalah rakyat bukannya sibuk nak kondem kerajaan persekutuan.

“Jika gagal melaksanakan tanggungjawab sebagai Exco, lebih baik beliau (Iskandar) letak jawatan,” katanya.

Beliau yang juga Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) International College Of Yayasan Melaka berkata, kerajaan negeri sepatutnya menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi rakyat bukannya memperlekehkan tindakan kerajaan persekutuan melalui KPKT, Tan Sri Noh Omar yang turun padang menyelesaikan isu-isu yang timbul.

“Bila Noh turun padang, Iskandar mendakwa Noh bermain politik dan tak layak jadi menteri, Iskandar harus sedar bahawa Noh adalah seorang menteri dan seorang ahli politik bahkan sudah menjadi tanggungjawabnya menyelesaikan isu-isu yang berbangkit.

“Saya yakin Iskandar dan kerajaan negeri berasa ‘terancam’ dengan tindakan Noh yang kerap kali menjelajah ke seluruh negeri ini bagi menyelesaikan isu-isu perumahan seperti kemudahan lif dan beberapa infrastruktur Terdahulu, Iskandar melalui satu kenyataan media berkata, kerajaan negeri akan membatalkan keistimewaan yang diberikan kepada Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA) dan Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) jika kerajaan pusat terus mengambil sikap berkonfrontasi dengan kerajaan negeri di dalam isu-isu perumahan.

Iskandar turut mendakwa kerajaan pusat dilihat lebih berminat untuk menyerang kerajaan negeri berbanding menyelesaikan masalah rakyat khususnya dalam isu pengurusan.

– sinaronline

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *