A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Dalam Negara / Politik / Isu perkauman: Adenan tidak teragak usir LKS, LGE

Isu perkauman: Adenan tidak teragak usir LKS, LGE

Tan Sri Adenan Satem memberi amaran kepada ahli politik anak beranak – Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng supaya berkelakuan baik ketika berada di Sarawak sepanjang kempen pilihan raya negeri ke-11 kali ini.

Ketua Menteri itu berkata, beliau tidak teragak-agak untuk mengusir pemimpin utama DAP berkenaan jika mereka mencetuskan suasana politik tidak sihat di negeri ini.

“Jika mereka melanggar batasan dan mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman, saya akan arahkan Jabatan Imigresen untuk ambil tindakan.

Kit siang n guan eng sarawak“Ini adalah amaran saya kepada mereka supaya berkelakuan baik,” katanya dalam sesi pertemuan khas dengan media di kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) lama, Selasa malam.

Selain itu Adenan turut memberi penjelasan berhubung persoalan mengapa Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP dan bapanya Kit Siang selalu Ketua Parlimen DAP masih bebas untuk keluar masuk ke Sarawak tanpa sebarang sekatan.

“Saya benarkan Guan Eng dan Kit Siang kerana setakat ini mereka berkelakuan baik,” katanya.

Sebelum ini beberapa pemimpin dan aktivis politik dari semenanjung termasuk di kalangan parti pembangkang dan UMNO dihalang daripada memasuki Sarawak.

Antara mereka ialah Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu; Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin serta Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Mohd Yunos.

About RJ

Check Also

Bahtera PH Bersama Tiga Nakhoda Akan Karam – TPM

Tindakan pembangkang meletakkan tiga pemimpin untuk mengetuai Pakatan Harapan boleh diumpamakan sebagai sebuah kapal tiga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *