A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / PRK Sungai Besar / PRK SG BESAR / Golongan Petani Di Sungai Besar Harus Bijak Menilai – Noh

Golongan Petani Di Sungai Besar Harus Bijak Menilai – Noh

Pengundi di Parlimen Sungai Besar khususnya golongan petani harus mengambil iktibar terhadap tindakan kerajaan negeri Selangor yang dikatakan cuba menghalang bantuan disalurkan kepada mereka termasuk membabitkan projek pembinaan kolam takungan air Parit 4 di Sungai Haji Dorani.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata golongan petani di kawasan itu juga harus sedar dan menilai siapa yang benar-benar ikhlas dalam perjuangan membela nasib mereka.

Beliau mendakwa kerajaan negeri Selangor sebelum ini cuba menghalang projek pembinaan kolam takungan air itu dan menyita kesemua jentera yang sedang menjalankan kerja-kerja pembinaan atas alasan kerajaan pusat memasuki tapak projek tanpa kebenaran.

“Akhirnya, kerajaan negeri mengenakan denda kepada kerajaan pusat (Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani) lebih RM600,000 serta kompaun jentera disita sejumlah RM150,000 dan ia telahpun dibayar kerajaan pusat demi kebaikan golongan pesawah,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan majlis sambutan Hari Guru di sini hari ini.

Noh, yang juga bekas menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata, projek pembinaan kolam takungan air bernilai RM26 juta yang siap dibina pada 2014 itu dilihat amat membantu pesawah dalam menghadapi fenomena El-Nino yang melanda seluruh negara.

Berhubung senarai calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar, Noh berkata antara nama yang dikemukakan terdiri daripada golongan guru.

“Saya juga mengadakan perjumpaan dengan timbalan perdana menteri hari ini untuk menyelaras program sempena PRK itu. BN yakin menang dengan majoriti lebih tinggi lagi berbanding pilihan raya umum lepas,” katanya.

PRK Parlimen Sungai Besar akan diadakan pada 18 Jun ini dengan tarikh penamaan calon ditetapkan pada 5 Jun, manakala pengundian awal pada 14 Jun.

About RJ

Check Also

Bantuan Khas RM500 Kepada Pekebun Kecil Getah bermula hari ini – Najib #scs93 #prksgbesar

10 JUN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bantuan khas kejatuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *