A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Empat kertas siasatan terhadap Tun M dibuka

Empat kertas siasatan terhadap Tun M dibuka

Polis telah membuka empat kertas siasatan terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad atas beberapa kesalahan termasuk mendapatkan campur tangan media asing dalam urusan dalaman negara.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, siasatan terhadap beberapa kes-kes itu telah selesai, namun tidak mengulas lanjut.

“Kami telah membuka empat kertas siasatan terhadap Mahathir.

“Ada yang tidak lengkap dan ada pula sedang dibincangkan dengan Peguam Negara (Tan Sri Mohamad Apandi Ali).

“Ada (siasatan) kerana menghasut dan ada untuk perkara lain. Tiada keputusan dibuat setakat ini,” katanya menjawab pertanyaan sama ada Dr Mahathir disiasat ekoran kenyataannya seperti yang dilaporkan akhbar, The Australian pada Sabtu yang menggesa campur tangan asing untuk menggulingkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak di Bukit Aman, Isnin.

Dalam perkembangan berkaitan, polis katanya, sedang mengkaji semula Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) sebelum membuat keputusan sama ada terdapat keperluan untuk memanggil bekas Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi untuk siasatan.

null

“Terdapat 106 muka surat dalam laporan itu…kami memerlukan masa. Kami akan membuat kenyataan apabila sudah bersedia,” katanya.

Khamis lalu, PAC yang dianggotai 9 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan 5 pembangkang mengeluarkan Laporan Kawalan Pengurusan Tadbir Urus 1MDB setebal 106 muka surat yang antara lain turut mengesyorkan pihak berkuasa menyiasat bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB itu dan pihak berkaitan dengan pengurusan syarikat pelaburan strategik milik kerajaan itu.

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *