A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Debat isu terowong tegang, wakil kerajaan DAP naik angin l

Debat isu terowong tegang, wakil kerajaan DAP naik angin l

29 JUN : Wakil kerajaan DAP Pulau Pinang, Lim Hock Seng gagal mengawal perasaan apabila mengeluarkan kata-kata kesat kepada wakil dan penyokong Barisan Nasional semasa sesi debat bertajuk “Tiga Lebuhraya dan Terowong Bawah Dasar Laut” yang diadakan pada malam Selasa.

DebatHock Seng, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Utiliti negeri berdepan Setiausaha Agung Gerakan Pulau Pinang, Datuk Liang Teck Meng naik berang apabila penjelasan beliau tidak diterima kira-kira 500 penyokong BN yang hadir semasa sesi debat itu.

Malahan, Hock Seng yang juga Ahli dewan undangan negeri (ADUN) Bagan Ajam itu turut melabelkan kumpulan berkenaan sebagai ‘hooligan’ dan ‘bodoh’ sekali gus menyebabkan beberapa lelaki yang tidak berpuas hati cuba menyerbu pentas untuk meminta penjelasan.

imageSesi debat berkenaan yang bermula kira-kira pukul 9 malam di Dewan Kompleks Masyarakat Penyayang di sini juga penuh sesak dengan kira-kira orang ramai yang hadir yang majoritinya penduduk dan wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini.

Dalam debat yang sedang berlangsung Hock Seng turut mendakwa menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan dan wakil Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan berbohong dalam isu “kajian kebolehlaksanaan” terowong.

Dalam debat tersebut, wakil BN, Teck Meng membangkitkan isu kos kajian yang terlalu tinggi dibayar oleh kerajaan negeri kepada firma yang menyediakannya.

imageSelain itu, isu kos pembinaan tiga lebuhraya yang terlalu tinggi juga dibangkitkan.

Teck Meng dapat mengawal hujah dengan fakta dan maklumat yang tepat, berbeza dengan Hock Seng yang memberikan hujah tidak relevan dan tersasar sehingga mencetuskan huru-hara dalam dewan debat tersebut.

Debat malam tadi akhirnya berjaya juga diadakan selepas beberapa kali pelawaan ditolak oleh wakil kerajaan DAP tersebut.

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *