A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / BR1M akan diteruskan pada tahun 2017

BR1M akan diteruskan pada tahun 2017

5 SEPT : Program Bantuan Rakyat 1Malaysia akan diteruskan kerana kerajaan komited melaksanakannya, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani.

BR1MBeliau berkata selain BRIM, Bajet 2017 juga akan menangani isu berkaitan rumah mampu milik menerusi Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA), kebajikan kumpulan pendapatan bawah 40 peratus (B40) dan pertengahan 40 peratus (M40).

Beliau mengulas pertanyaan mengenai fokus Bajet 2017 pada Isnin.

“Wujud jurang dari segi memperoleh pembiayaan ke atas jumlah harga belian hartanah memandangkan bank tidak menyediakan pinjaman penuh yang pembeli mahukan, dan perkara ini perlu dikaji,” katanya kepada pemberita di luar majlis pelancaran Bursa Malaysia-i, platform pertama pelaburan Islam menyeluruh di dunia oleh Bursa Malaysia Bhd.

Beliau juga menekankan bahawa peruntukan dalam Bajet 2017 akan berasaskan kepada hasil yang diperoleh kerajaan.

“Kami akan mengkaji berdasarkan hasil kerajaan,” katanya.

Berdasarkan kedudukan ekonomi negara ketika ini serta kekangan global, beliau berkata masyarakat perlu bertanggungjawab ke atas apa yang mereka muatkan dalam media sosial kerana ia akan menyebabkan wujud ketidaktentuan dalam pasaran.

Beliau berkata ramai orang termasuk pelabur, tidak memahami sepenuhnya gambaran ekonomi Malaysia.

“Berikutan kelembapan ekonomi dunia, dan Malaysia yang mengamalkan ekonomi terbuka, turut terjejas,” katanya.

Namun, Johari berkata Malaysia masih mencatat pertumbuhan ekonomi yang baik sebanyak 4.1 peratus bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini berbanding ekonomi serantau.

About RJ

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *