A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Azmin Politikkan Isu Air, Tak Pedulikan Masalah Rakyat – Budiman

Azmin Politikkan Isu Air, Tak Pedulikan Masalah Rakyat – Budiman

Meskipun hampir 10 tahun Selangor berada dibawah kuasa kerajaan pakatan pembangkang, penyelesaian isu air seperti tiada noktahnya, malah sering dipolitikkan oleh kerajaan negeri tersebut.

Ahli Parlimen Sungai Besar, Budiman Mohd Zohdi membidas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali kerana telah menggunakan kuasanya untuk melewat-lewatkan penyelesaian isu air di negeri tersebut.

“Menteri Besar Selangor bertanggungjawab untuk selesaikan keperluan asas rakyat negeri Selangor.

“Tindakan Azmin menggunakan kuasanya melewat-lewatkan penyelesaian isu ini bukan sesuatu yang diharapkan oleh rakyat,” selarnya dalam satu kenyataan, pada Rabu.

Menurutnya, Azmin tidak seharusnya membiarkan isu air ini berlarutan sekian lama tanpa sebarang penyelesaian yang efektif.

Katanya, hujahan Azmin pada sesi Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat semalam adalah tidak benar dan telah mengelirukan rakyat Selangor.

“Hujah Azmin kerajaan Negeri Selangor masih menunggu maklum balas daripada Kabinet tentang nilai yang ditentukan penilai bebas lantikan Kerajaan Persekutuan sendiri, Deloitte telah menunjukkan kelemahan beliau itu sendiri.

“Rakyat tidak lagi mampu bertahan dengan masalah air yang semakin kritikal di Selangor. Setiap bulan ada sahaja kedengaran kawasan yang dikenakan catuan air dan berlarutan sehingga kini,” tegas Budiman.

Apa yang menghairankan, menurut Budiman, Azmin meminta kerajaan Persekutuan menanggung keseluruhan kos tersebut dan jelas perkara itu tidak masuk akal kerana Kerajaan Persekutuan hanya bertindak sebagai pemudah cara.

“Proses pengambil alihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Berhad (Splash) antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri yang sudah tertangguh sebanyak dua kali telah menyebabkan rakyat semakin tertekan dengan krisis air.

“Akibat daripada penangguhan ini kerajaan negeri telah menaikkan tawaran kepada Splash dari RM250 juta kepada RM2.9 bilion,” ujar Budiman yang juga ADUN Sungai Panjang.

Budiman juga menyifatkan tindakan-tindakan Azmin itu telah menunjukkan Menteri Besar Selangor itu telah gagal membuat keputusan demi kepentingan rakyat dan masih tercari-cari pelbagai pandangan dari pihak lain untuk menyelesaikan isu air.

“Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah menyediakan garis panduan dan kerangka masa untuk menyelesaikan krisis ini tetapi semuanya dilanggar oleh Azmin.

“Azmin tidak perlu terus mengaburi mata rakyat dengan pemberian air percuma sedangkan isu utama yang lebih besar adalah kegagalan kerajaan negeri Selangor itu menyelesaikan krisis air secara efektif,” katanya lagi.

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *