A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Berita Semasa / Arahan Anwar Berbaik Dengan PAS Boleh Ditong Sampahkan Sahaja

Arahan Anwar Berbaik Dengan PAS Boleh Ditong Sampahkan Sahaja

Arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim nyata hanyalah sampah apabila PKR sendiri tidak langsung mampu untuk tunduk dan akur dengan setiap arahan yang dikeluarkan melalui warkahnya.

Menurut Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution, ini kerana parti itu terikat dengan perundingan yang ditetapkan dalam PH.

Sebelum ini, Anwar yang juga ketua umum PKR menggesa PKR tetap berunding dengan PAS

Bagaimanapun katanya, parti-parti PH, termasuk PKR terikat dengan beberapa kenyataan berkaitan kerusi pilihan raya.

“Sementara Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) boleh membuat gesaan untuk membuka rundingan dengan PAS, hakikatnya HARAPAN telah membuat keputusan dan keadilan (PKR) sendiri terikat dengan keputusan Pakatan Harapan.

“Hampir dua tahun gesaan DSAI (Anwar) dan rundingan dengan PAS dibuat oleh beberapa pimpinan PKR namun tidak sampai kepada rundingan pembahagian kerusi,” jelas Saifuddin.

Malah tambah Setiausaha Agung itu lagi, PAS juga telah mengumumkan yang parti Islam itu akan bertanding lebih 100 kerusi parlimen termasuk (kerusi PKR) di Gombak, Permatang Pauh dan Lembah Pantai.

Dengan latar sedemikian, Saifuddin berkata PH akan meneruskan rundingan kerusi, mengagihkan kerusi PAS di kalangan empat parti komponen gabungan itu.

“Dalam proses ini semua kerusi PAS turut dibuat tuntutan oleh semua parti tanpa kecuali. Masih ada pertindihan tuntutan antara parti dan ada yang telah bersih tidak bertindih.

“Yang bertindih sedang diselesaikan secara bilateral dan trilateral. Langkah ini bertepatan dengan keputusan majlis presiden PH yang tidak lagi berurusan dengan PAS.

“Adalah sukar untuk PKR membuat rundingan dengan PAS soal pembahagian kerusi kerana proses yang sedang berlangsung hanya melibatkan parti-parti dalam Pakatan Harapan,” kata Saifuddin yang terlibat rundingan kerusi itu.

About Keruing Hitam

Check Also

KPKT Bantu Baik Pulih Flat Yang ‘Dilupakan’ Kerajaan Selangor

Baru sahaja pulang ke tanahair selepas mengerjakan haji semalam, Tan Sri Noh Omar hari ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *